Busi da Basi
Wat is Busi da Basi?
Busi da Basi is een podcastserie over het tropisch regenwoud in Suriname. Wie zijn de bewoners, hoe duurzaam leven zij en wat zijn de bedreigingen van hun cultuur en leefgebied.
Met opnames dicht op de natuur en bij de mensen wil ik een uniek 3D audiobeeld schetsen van het tropisch regenwoud en zijn bewoners.
Busi da Basi is als een tropisch regenbuitje dat zachtjes op je hoofd klatert. Pak je koptelefoon, ga lekker zitten en luister naar het geluid van het regenwoud en zijn bewoners.
Waarom Busi da Basi?
Het tropisch regenwoud is belangrijk voor de stabiliteit van ons klimaatsysteem. Het beheer ervan wordt steeds meer uit handen genomen van degenen die er al generaties lang wonen.
We hebben maar één aarde, laten we er zorgvuldig mee omgaan.
Om mijn grote held en inspirator Wubbo Ockels te citeren:
“We are all astronauts of spaceship earth.”
Via een podcastserie van vijf à zes afleveringen wil ik de uitdagingen van de inheemse bevolking meer hoorbaar maken. Klimaat zal dus een rode draad door de opnames worden, maar ik laat de verhalen verder ontstaan op de plekken die ik ga bezoeken.
Hoe werkt Busi da Basi?
Ik reis met de boslandpaters en natuurbeschermers naar verschillende dorpen in de binnenlanden. Daar ontmoet ik dorpsbewoners, maak geluidsopnames van de omgeving, hun taal, dans en muziek. Ik ga op zoek naar mooie verhalen en probeer uit te vinden hoe duurzaam zij leven en wat de bedreigingen zijn van hun cultuur en leefgebied.
Van de opnames worden vijf à zes podcastafleveringen gemaakt die gratis zijn te beluisteren.
Promotie van het project zal plaats vinden in Suriname, Nederland en Noorwegen.
Nederland, Noorwegen, Suriname…?
In maart 2018 was ik met mijn vrouw Karin Koot, op bezoek bij bisschop Choennie in Paramaribo. Karin is een nichtje van Ali van der Schot, die 30 jaar in Suriname woonde en met de boslandpaters werkte. Via verschillende uitstapjes met de paters naar de binnenlanden (oa Albina, Moengo, Apoera, Wasjabo, Witagron, Nickerie, Powakka) maakte ik kennis met de bevolking en raakte geïnteresseerd in hun cultuur en de manier van leven met en in het regenwoud. In het bisschopshuis gaf ik, op uitnodiging van Mgr Choennie, een presentatie van mijn werk in Nederland en Noorwegen. Naar aanleiding van deze presentatie ontstond het idee om een project te starten in Suriname rond het regenwoud en zijn bewoners. Het Busi da Basi project is dus in het bisschopshuis geboren.
Wie is Busi da Basi?
Mijn naam is Jeroen Linnenbank, ik ben theatermuzikant, geluidsjager en bedenker van het Busi da Basi project. Ik ben als uitvoerend musicus afgestudeerd aan het conservatorium met jazzgitaar als hoofdvak en piano als bijvak en heb ruim 20 jaar ervaring als theatermuzikant.
Kijk gerust even hier om te zien waar en met wie ik allemaal heb gespeeld.
Sinds 2006 woon en werk ik in Noorwegen waar ik me heb gespecialiseerd in field recording. Samen met fotograaf Arthur van Riet werkte ik een jaar aan het project “JA! a hunt for nature´s soul.” Hier combineerde ik field recording met mijn muziek en voorzag zo de foto´s van Arthur van een unieke soundtrack. Van het project is de DVD “Blå Tur” gemaakt en een theatertournee door Noorwegen.