Skogen er Sjefen

Hva er Busi da Basi?

Busi da basi er en podcastserie om den tropiske regnskogen i Surinam. Hvem er beboerne, hvor bærekraftig lever de og hva er truslene mot deres kultur og økosystem. Gjennom lydopptak av naturen og menneskene ønsker jeg å fange et unikt 3D lydbilde av den tropiske regnskogen og dens beboerne.

Hvorfor støtte prosjektet?

Reise og opphold i Surinam er finansert, men med din støtte har jeg mulighet til å skaffe meg binaurale mikrofoner (som tåler litt fukt) og en proff handholdt lydopptaker. Jeg håper også å dekke de ekstra kostnadene som medfølger å lage podcasten gjennom crowdfunding. Gjennom mine lydopptak blir du medlytter til den magiske regnskogens verden og dens beboerne. Jeg er dine ører, det er nesten som du går sammen med meg.
Velg et beløp som passer deg og støtt prosjektet i dag, da får jeg mulighet til å lage noe ekstra fint.

klikk her for å støtte prosjektet

Vil du vite mer? Les videre nedover på siden.

 

Hvorfor Busi da Basi?

Surinam er en del av Amazonas og opplever mange av de samme problemer som Brasil. Urbefolkningens rett til egne tradisjonelle landområder står i fare, og store gruveprosjekter truer naturen og menneskene. Den tropiske regnskogen er viktig for stabiliteten i vårt klimasystem. Forvaltningen av regnskogen blir mer og mer tatt ut av hendene til menneskene som har bodd der i generasjoner.
Vi har bare en jordklode, la oss være forsiktige med den. Eller som min store helt og inspirator Wubbo Ockels sier:
«We are all astronauts of spaceship earth»
Gjennom en podcastserie på fem eller seks episoder ønsker jeg å gjøre utfordringene til urbefolkningen mer hørbare. Klima blir en rød tråd, men jeg la historiene oppstår på stedene jeg skal besøke.

Hvordan fungerer Busi da basi?

Jeg reiser sammen med prester og naturvernere til forskjellige regioner i landet. Der møter jeg beboerne, gjør lydopptak av omgivelsene, språk, dans og musikk. Jeg leter etter fine historier og prøver å finne ut hvor bærekraftig menneskene lever og hva som er truslene mot deres kultur og økosystem. Lydopptakene blir grunnlag for fem eller seks podcast-episoder som blir gratis tilgjengelig på nettet. Prosjektet blir promotert i Surinam, Nederland og Norge.

Nederland, Norge, Surinam…?

I mars 2018 var jeg, sammen med min kone Karin Koot, på besøk hos biskop Choennie i Paramaribo. Karin er niese til Ali van der Schot, som har bodd og jobbet sammen med prestene i Surinam i 30 år. I løpet av flere reiser til innlandet (blant annet Albina, Moengo, Apoera, Wasjabo, Witagron, Nickerie, Powakka) ble jeg kjent med befolkningen og fikk interesse for deres kultur og måte de lever i balanse med regnskogen. I bisskopens hus hold jeg et foredrag om ting jeg driver med i Norge og Nederland. Som følge av dette foredraget oppsto ideen for å starte et prosjekt i Surinam om regnskogen og dens beboerne. Busi da basi prosjektet er altså født i en biskops hus i Paramaribo.

klikk her for å donère

Hvem er Busi da basi?

Mitt navn er Jeroen Linnenbank. Jeg er teatermusiker, lydjeger og mannen bak Busi da Basi-prosjektet. Jeg har utdannelse fra konservatoriet i Maastricht med jazzgitar som hovedfag, tangent som andre fag og har mer enn 20 år erfaring som teatermusiker. Ta gjerne en titt på min hjemmesiden for å se hvem jeg har spilt med og hvor.

www.jeroenlinnenbank.com

Siden 2006 har jeg bodd og jobbet i Norge,  og spesialisert meg på field recording. Sammen med fotografen Arthur van Riet jobbet jeg ett år med prosjektet «JA! på jakt etter naturens sjel». Her kombinerte jeg field recording med min musikk og ga Arthurs bilder et eget unikt soundtrack. Prosjektet munnet ut i DVDen «Blå Tur» og en teaterturné i Norge. Les mer om dette prosjektet her:

www.ja4art.com

Velg et beløp som passer deg og støtt prosjektet i dag.

Busi da basi er også på Facebook.

Takk for støtten!